top of page
IMG_9633.jpg

HUDHÄLSA

Vill du ge din hud de absolut bästa förutsättningarna och jobba med din hudhälsa? Har du hudproblem som är återkommande, påverkar din vardag eller som du inte blir av med? Vill du få resultat utöver det vanliga med långsiktiga och hållbara resultat? Då har du hamnat rätt! 

 

Vår insida speglar i allra högsta grad vår hud och hur den mår! Huden är vårt största organ och också ett utrensningsorgan. Det som händer i kroppen visar sig nästan alltid för eller senare på huden. Vår tarmflora har stor betydelse för vår hud och hela vårt välmående. 

 

Att enbart jobba med symptombilden är varken långsiktigt eller hållbart. Vi behöver i första hand titta på orsaken, jobba förebyggande och se till helheten. Vi behöver därför ta hänsyn till din livsstil, dina kostvanor, din sjukdomshistoria, dina hormoner mm för att uppnå ett så fulländat resultat som möjligt. 


Vanligtvis beror hudåkomman på vem vi är och hur vi reagerar på obalanser i huden/kroppen som sedan skapar symptom. Vi är olika. Din hud likaså. Det innebär att vi kan behöva olika former av behandling i kombination med rätt kost och näring. Därför är det av yttersta vikt att man, utöver den medicinska aspekten, även tar hänsyn till den näringsmedicinska.

 

Boka vår populära hudkonsultation så hjälper vi dig vidare med ett unikt anpassat upplägg efter din hud och din livssituation.

 

Nedan kan du läsa mer om vanliga hudproblem och hur vi kan hjälpa dig.

VANLIGA HUDPROBLEM

Akne

AKNE

MEDICINSKT ASPEKT

Akne räknas inom sjukvården som en bakteriell hudsjukdom och behandlas vanligen med antibiotika. Många som tar antibiotika under längre tid kan få biverkningar så som matsmältningsproblem, nedsatt immunförsvar och överkänslighet mot vissa livsmedel. Detta beror på att även de goda bakterierna i vår tarm blir negativt påverkade vilket leder till en sämre matsmältning. Detta gynnar även svamp-och virusinfektioner tyvärr.

 

Ett annat läkemedel mot akne är Isotretionin. Den aktiva substansen i detta läkemedel är ett syntetiskt A-vitamin som tyvärr kan ge svåra biverkningar på framförallt lever, hudbarriär och slemhinnor.

 

Vid de fall där aknen är så pass allvarlig och tenderar att ge bestående men och grov ärrbildning är detta läkemedel ett effektivt alternativ för att läka huden. Det är dock mycket viktigt att man under behandlingens gång ger huden och kroppen de bästa förutsättningarna för att förebygga dessa biverkningar i möjligaste mån.

 

NÄRINGSMEDICINSK ASPEKT

Akne ses som ett symtom på att någonting i kroppen inte fungerar optimalt vilket kan leda till nedsatta funktioner i huden. Kroppen använder då huden för att göra sig av med gifter. Huden är vårt största organ och också ett av våra viktiga avgiftningsorgan tillsammans med tarmen, lungorna, levern och njurarna. Det som kan påverka kroppen negativt och skapa ökade mängder gifter är:

 • Näringsfattig och raffinerad kost

 • Stress

 • Tungmetaller/alkohol/tobak

 • Näringsbrister/obalanser

 • Hormonell obalans

 • Tillsatser och miljögifter i maten

 • Läkemedel/p-piller

 • Svamp/virus/bakterieinfektion

ROSACEA

MEDICINSK ASPEKT
Inom sjukvården är diagnosen rosacea en kronisk inflammatorisk hudsjukdom. Precis som med akne är antibiotika och ibland isotretionin en vanlig behandling, beroende på hur mycket pustler som är inblandade. Det finns receptfria hudvårdsprodukter som rekommenderas. Inom sjukvården uppmanas man vanligen även till att undvika viss kost/dryck som kan stimulera en ökad rodnad och inflammation.

 

NÄRINGSMEDICINSK ASPEKT

Idag kan man inte med säkerhet säga vad som är orsaken till Rosacea. Man kan däremot se att tillståndet försämras av båda inre och yttre faktorer. 

 

Om du fått diagnosen rosacea eller har känslig hy med rodnader och/eller ytliga blodkärl kan symtomen grunda sig i en inflammatorisk process i kroppen orsakad av bakterier, virus, svamp, tungmetaller och/eller näringsbrister.

 

Det finns även näringsämnen som, när de finns i för stor omfattning i våra celler, kan orsaka rodnad och dermatit (inflammatoriskt hudtillstånd). Den inflammatoriska processen pågår oftast i magen och påverkas därför starkt av vad du äter och dricker.

 

Vid inflammatoriska processer i kroppen påverkas immunförsvaret och den goda bakterie-floran blir nedsatt. Det gör att man ofta även har matsmältningsproblem och utvecklar reaktioner på kost.

 

Livsstilen med mycket stress/oro påverkar och har försurande effekter på vår vävnad, vilket kan öka utvecklingen av luftburna allergier. Söt-sug och blodsockerobalanser är också ett tecken på låggradig inflammation.

MELASMA

MEDICINSK ASPEKT
Hyperpigmenteringar eller överskott av pigment förklaras ofta med ökad solexponering eller solskada. Inom sjukvården behandlar man inte detta. Man rekommenderar att använda hög solskyddsfaktor.

 

NÄRINGSMEDICINSK ASPEKT

Man kan absolut få pigmentfläckar efter solskador men det kan även bero på andra orsaker. Melasma, som främst visar sig i panna och överläpp har inget med solen att göra, även om det stimuleras av sol. De vanligaste orsakerna är:

 • Näringsobalanser, framförallt de näringsämnena som är inblandade i bildandet av våra könshormoner östrogen och progesteron

 • Svampinfektion orsakad av näringsobalanser, antibiotika, p-piller, koppar-spiral eller andra hormonella läkemedel, högt intag av socker

 • Graviditet, kroppen förändrar näringsupptaget under den senare delen av graviditeten vilket ofta leder till ökad pigmentering

 • Näringsbrist och/eller inflammatoriska processer

 • Boende i mögelhus

 

Det hjälper oftast inte att enbart använda hög solskyddsfaktor, fläckarna uppkommer ändå och det beror på att detta melanin stimuleras näringsmässigt.

 

Hudvårdsbehandlingar såsom Cosmelan och Dermapen4 kan ge mycket fina resultat men helheten är viktig för att uppnå så bra resultat som möjligt.

EKSEM

Det finns flera olika typer av diagnos på eksem men alla orsakas av en inflammation i huden som gör den torr, röd och kliande.

 • Seborroiskt eksem

 • Atopiskt eksem

 • Kontakteksem

MEDICINSK ASPEKT
Behandlingarna inom sjukvården består ofta av kortison och feta krämer. Dessa behandlingar kan vara nödvändiga för en snabbare läkning av hudytan men är dock tillfälliga. Den här typen av behandling ger vanligen ingen bestående effekt och orsaken till problemen kan endast stöttas genom allergitester framförallt vid kontakteksem. Man ser också samband mellan seborroiskt eksem (främst i hårbotten och ögonbryn) och svampinfektion. Detta behandlar man med mjällschampo och/eller svampmedel för huden, vilka endast behandlar detta problem lokalt.

 

NÄRINGSMEDICINSK ASPEKT

Eksem är ett hudproblem som kan bero på många olika saker, men alla är vanligtvis behandlingsbara. Vanlig orsak är att näringstillgången i huden är nedsatt och gör att huden inte kan fungera optimalt som organ. Huden är nära besläktad med våra slemhinnor och om vi har problem med matsmältningen eller en pågående inflammation i matsmältningskanalen kan detta också orsaka eksem. Det är även vanligt att personer med eksem har luftburna allergier och/eller kostrelaterade allergier på grund av påverkade slemhinnor.

 

Eksem som orsakas av en svamp måste behandlas inifrån, det hjälper inte att endast behandla huden.

I varje cell är näringsbalansen i huden avgörande för en god funktion. Vanliga vitaminbrister som kan orsaka torr hud och sprickbildningar kan vara brist på A-vitamin, B-vitaminer, C-vitaminer och E-vitamin.

pigm

PERIORAL DERMATIT

MEDICINSK ASPEKT
Diagnosen PD får man om man har rodnad och utslag kring munnen, från näsan ner och på hakan. Denna hudsjukdom uppstår utan konkret anledning men kan förvärras av parfymerade produkter, peelingar och mycket smink. Man rekommenderar därför att man undviker parfymerade produkter, peelingar, kortison och feta krämer. Man behandlar ofta PD med antibiotika. PD kan även uppstå kring ögonen.

 

NÄRINGSMEDICINSK ASPEKT

Denna hudåkomma kan vara en reaktion på en stressad kropp.
Stresspåslag kan förvärras av högt intag av raffinerad kost, näringsbrister, infektioner (virus, svamp, parasiter eller bakterier) och/eller inflammationer, ökad utsöndring av stresshormoner på grund av plötslig chock eller oro, som orsakar en försurning av kroppen och belastar dina njurar.

 

Om hudproblemet funnits under längre tid kan det bero på en låggradig inflammation orsakad av näringsbrister och/eller en infektion i kroppen, vanligtvis orsakad av mycket raffinerad kost som mjöl, socker och alkohol eller långvarig stress alternativt utbrändhet. Vissa hudvårdsprodukter kan förvärra problematiken varför en adekvat hudvård är enormt viktig.

perioral

BEHANDLINGSMÖJLIGHETER

Här är ett axplock av hållbara och resultatinriktade behandlingar som vi kan hjälpa dig med. Börja med att boka en konsultation så hjälper vi dig vidare med ett unikt anpassat behandlingsupplägg.

 

Dermapen4
Dermapen4, hos behandlare med goda kunskaper om huden och lång erfarenhet, ger otroligt fina och hållbara resultat på hudproblem såsom rosacea, akne, ärr och pigmentering men också på huden i sin helhet. Här arbetar vi med hudens hälsa, inifrån och ut.

Hårmineralanalys
En hårmineral-analys ger god insikt i vad du behöver förändra/förbättra via kost och näring för läkning. Inte ovanligt att stress är inblandat och att livsstilsförändringar kan vara viktiga för läkning. Här samarbetar vi med näringsterapeut och hjälper dig således att komma i kontakt med henne.

 

Funktionsmedicinsk Hälsorådgivning
Här får du möjlighet att djupdyka mer i din hälsa. Vi gör en omfattande hälsoscreening för att få en bakgrundsbild av din historik och hur du mår just nu. Vi hjälper dig att skapa en hållbar förändring, en hälsosam livsstil att trivas med och som fungerar i vardagen.

Skräddarsydd Kost- & Hälsorådgivning vänder sig till dig som vill optimera din hälsa, som vill förhindra ohälsa eller som vill läka från ohälsa. Vi sätter hela din livssituation i fokus- utöver kosten går vi igenom återhämtning från stress, sömn och träning.

 

Hudläkare
Ibland kan även den medicinska aspekten vara nödvändig för att utesluta eventuella hudsjukdomar och förändringar. Trygghet och säkerhet är något vi värderar högt, därför samarbetar vi med Diagnostisk Centrum Hud där du får möjlighet att träffa en hudläkare för bedömning.

bottom of page